Förbundets besked: Vill nu införa direktuppflyttning till SHL!

.

Det har varit svensk hockeys mest diskuterade ämne de senaste åren.
I dag kommer förbundet med beskedet att man föreslår att införa direktuppflyttning mellan SHL och allsvenskan.

De senaste åren har diskussionerna angående serieuppbygganden i Sveriges högsta hockeyserier diskuterats flitigt och rejält.

SHL-klubbarna har tjänat mer och mer pengar, vilket har lett till att luckan ner till de hockeyallsvenska klubbarna bara ökat.

Utredning i höstas

Samtidigt har hockeyallsvenska klubbar och supportrar menat att det är för svårt att ta sig till den högsta serien, och många har menat att svensk hockey blir mer likt amerikansk, där ligorna är stängda.

Diskussionerna fick förbundet att tillsätta en utredning om hur seriesystemet bör se ut från och med säsongen 2020/2021, som genomfördes av ensamutredaren Ola Lundberg.

Leksand, SHL
190405 Leksands spelare jublar efter direktkval 5 till SHL mellan Mora och Leksand den 5 april 2019 i Leksand.
Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / kod DR / COP 173

Lundbergs förslag presenterades i höstas, och det kom med en rad förändringar.

Däribland att ett lag i varje serie ska flyttas upp och degraderas direkt, enligt förslaget ska alltså inga matcher med lag från olika serier genomföras.

Föreslog mer slutspelsmöten

I stället skulle lag 13 och 14 i SHL mötas i en bäst av sju-serie, där laget som förlorar åker ur direkt.

Samtidigt föreslog Lundberg att det ska bli ett slutspel i hockeyallsvenskan, likt det som finns i SHL, där vinnaren går direkt upp i SHL.

Nu kommer Svenska Hockeyförbundet med beskedet att de ställer sig bakom förslaget med direkt upp- och nedflyttning för ett lag.

Förbundets besked

Däremot går man emot Lundbergs förslag om vilka lag dessa är och hur det avgörs.

I stället skriver förbundet att förslaget ”bygger på att ligorna är med och bestämmer vilken modell som ska gälla för att avgöra vilka lag dessa är”.

– Förslaget vi lägger säkrar det som är viktigt för hela den samlade ishockeyrörelsen, nämligen att drömmen att gå upp finns kvar. Det som kallas syresättning i seriesystemet. Drömmarna att gå upp och även oron för att åka ur, är grunden i den svenska ishockeymodellen och en viktig del i att skapa intresse och engagemang för ishockeyn, säger Anders Larsson, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet, i ett pressmeddelande.

Vill att ligorna bestämmer

Men hur exakt ligasystemet ska se ut, och hur det bestäms vilket lag som går upp respektive åker ner, är alltså inte konkretiserat i förslaget.

– När det gäller att avgöra vilket lag som ska avancera eller degraderas är det styrelsens uppfattning att det bäst görs i nära dialog med respektive ligaorganisation och att det ska finnas med i våra seriebestämmelser framöver. Det bör visas stor tillit och förtroende till att de som berörs mest och som därför bäst kan överblicka konsekvenserna av hur detta ska se ut också är med i arbetet för hur man avgör vilket lag som ska avancera eller degraderas, säger Anders Larsson.

Den 15 juni tas beslut om de nya seriesystemet, vid Svenska Ishockeyförbundets förbundsmöte.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);